INSOMNIA- Ceaiuri, plante și alimente care o reduc

Un somn bun peste noapte regenerează organismul și împrospătează mintea, dar aproape toți ne plângem din când în când de dificultăți de somn. Insomnia și teama de aceasta poate înrăutăți situația, dar folosirea tehnicilor naturale (cunoscute generic drept igiena somnului) poate fi tot ce vă trebuie pentru a avea din nou un somn adânc.

Adultul mediu doarme intre 6 1/2 și 8 1/2 ore pe noapte. Femeile au mai multe probleme de somn decât bărbații, iar insomnia se intensifică o dată cu vârsta. Dacă nu dormiți bine, vă puteți simti obosit și cu o stare generală proastă. O lipsă cronică de somn reduce performanțele fizice și intelectuale din timpul zilei și poate genera anxietate, depresie sau alte probleme.

Tipuri de probleme de somn

  • Greutatea de a adormi este adesea cauzată de faptul că nu ne putem opri gândurile și grijile care ne umblă prin minte. Deseori este de vină anxietatea sau o emoție puternică, ca o furie, care nu a fost rezolvată în timpul zile. Și emoțile anticipative pot îngreuna adormitul. Printre cauzele fizice se numără indigestia, nervozitatea picioarelor și agitația produsă de alcool.
  • Trezitul devreme dimineața și incapacitatea de a readormi poate fi un simptom de depresie și/sau anxietate. Poate să apară și dupa consumul exagerat de alcool sau cofeină.
  • Trezitul frecvent în timpul nopții și incapacitatea de a readormi imediat este ceva obișnuit la persoanele mai în varstă și pot fi legate de depresie si/sau anxietate.

Metode de prevenție a insomniei

Igiena somnului

Este modul de a vă reorganiza programul zilnic și a crea astfel condiții propice somnului. Dacă acordați atenție igienei somnului puteți preveni insomnia și chiar ajuta la depășirea insomniei instalate. Este de așteptat să nu aveți un somn bun peste noapte dacă vă simțiți inconfortabil, vă este foame, sete, prea cald sau prea frig, așa că este important să vă asigurați că acești factori nu vă perturbă somnul.

Asigurați-vă că patul este confortabil. Dacă salteaua are peste 10 ani vechime, probabil că aveți nevoie de alta nouă. Alegeți una destul de solidă, încât să vă suțină bine, dar nu prea tare, să nu vă apese prea mult șolduile și umerii.

Cu 1-2 ore înainte de a vă duce la culcare nu fumați, nu consumați mâncare în exces sau indigestă, cu conținut ridicat de grăsimi și mulți carbohidrați rafinați; nu beți alcool sau băuturi cu cofeină.

Tratament

Gustări soporifice

Înainte de culare o gustare ușoară, ușor digerabilă, poate împedica senzația de foame să vă tulbure somnul. Mai mult, anumite alimente ori combinații de alimente pot induce somnul. Este vorta de cele bogate în vitamina B, calciu, magneziu, acizi grași esențiali.

lată câteva sugestii:

  • Sandvici din pâine integrală cu salată verde;
  • Cartof fiert și piure de conopidă amestecate cu puțin ulei de alune sau nuci;
  • Banană felii cu curmale tăiate;
  • Lapte cald cu biscuiți;

Plante pentru somn

Plantele sunt adesea un pandant ușor la somniferele sub formă de pastile.

  • Mușețelul, pasiflora sau hameiul pot fi folosite pentru a prepara o bătură calmantă, fără cofeina, înainte de culcare.
  • Beți ceai din semințe de țelină înainte de culcare. Turnați 1 cană de apă clocotită peste 2 lingurițe zdrobite și acoperiți.
  • Dacă problemele de somn persistă, beți înainte de culcare o cană cu ceai de pasiflora sau valeriană. Puteți lua încă o cană din acest ceai dacă vă treziți în mijlocul nopti și nu puteți adormi la loc.

Exerciții

Exercițiul regulat reduce anxietatea, îmbunătățește circulația și arde adrenalina sau alți hormoni stimulatori pe care îi produceți când sunteți stresat. Oricum, e preferabil să faceți gimnastică energică ziua, și nu seara, ca să nu fiți prea agitat pentru a mai putea dormi.

Citește și: VERTIJUL – Metode naturiste de tratare.