CIMBRUL – Utilizat în tratarea numeroaselor afecțiuni

Pe lângă aromatul gust pe care îl oferă mâncărurilor din bucătărie, cimbrul are și multe alte proprietăți benefice pentru sănătatea noastră. Acesta ajută la tratarea durerilor de cap, tusei, dar și pentru tratarea afecțiunilor tractului urinar.

În vremurile de demult, cimbrul era folosit pentru alungarea coșmarurilor, pentru purificarea încăperilor și constituia simbolul curajului și vitejiei. În zilele noastre, frunzele de cimbru sunt folosite proaspete sau dezhidratate și chiar și sub formă de pulbere măcinată.

Cimbrul este unul dintre condimentele care pot fi adăgate în multe dintre mâncărurile pe care le consumăm în fiecare zi, deci nu este greu să îl introducem în dieta noastră.

Beneficiile cimbrului

  • Reduce tensiunea arterială
  • Fortifică sistemul imunitar
  • Tratează problemele respiratorii
  • Ajută la o bună digestie
  • Combate tusea și problemele respiratorii

Utilizări medicinale

Cercetările au arătat că flavonidele din cimbru au efect muscorelaxant. Ca urmare, planta este larg folostiă ca antiseptic, pentru tratarea problemelor digestive precum aerofagia, erucția persistentă, flatulența, digestia leseșă și fluxul biliar sărac.

Cimbrul este eficient și în calmarea tusei și poate decongestiona nasul atacat de guturai, febra fânului și astm.

Studiile au demonstrat că uleiul esențial de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru tăieturi minore, răni și înțepăturile de insecte. Planta este prescrisă uneori în tratamentul afecțiunilor gingivale.

Preparare și dozaj

  • În tratamentul digestiei leneșe, al aerofagiei, eructației persistente, flatulenței, secreției biliare inadecvate și al tusei

INFUZIE: Puneți 2 g de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Acoperiți și lăsați să infuzeze timp de 5 minute. Beți 3 căni pe zi.

  • În tratamentul rănilor și al durerilor musculare

INFUZIE: Puneți 2 g de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Acoperiți și lăsați să infuzeze timp de 5 minute. Folosiți-o pentru spălarea zonei afectate, de mai multe ori pe zi.

  • Ceai împotriva gripei

INFUZIE: Adăugați 2 lingurițe de plantă uscată la o cană de apă fierbinte și lăsați să infuzeze timp de 10 minute. Acest ceai are rolul de a decongestiona căile nazale și de a elimina mucusul.

Citește și: BUSUIOCUL – Armă în lupta cu bacteriile și stresul.