PĂLĂMIDA – Planta vindecătoare din fiecare grădină

Pălămida este o plantă cu rădăcini adânci, cu flori mari și cu frunzele întregi sau crestate, acoperite pe margini cu spini. Acesta crește vara în grădina din spatele casei, în parcelele cu porumb, în grădinile de deal și de câmpie.

Această buruiană este cunoscută deoarece dăunează semănăturilor, ea extrăgând din sol toate substanțele nutritive necesare celorlalte plante din cultură. Chiar și așa aceasta oferă multiple beneficii, fiind utilizată în medicina alternativă, precum tratarea varicelor sau a altor afecțiuni.

Denumirea latină a acesteia este panaceum („panace” traducându-se prin „distruge răul interior„). Din această plantă se utilizează frunzele și tulpina. Tulpina este utilizată tăiată în bucățele mici pentru siropuri și extracte, în scopul tratării diverselor boli sau afecțiuni.

Beneficii ale ceaiului de pălămidă

 • Elimină polipii de orice fel
 • Elimină chisturi
 • Reface mușchii întorși de la efort
 • Vindecă impotența și infertilitatea la femei
 • Reface în totalitate anumite funcții vitale și țesuturi principale ale organismului uman
 • Infecții pulomnare, osoase
 • Căderile de calciu și vitamine

Pentru ca acest ceai sa își poată face complet efectul este recomandat să fie băut pe stomacul gol și timp de 30 de minute să nu se consume alt tip de aliment/lichid. Pentru persoanele care au polipi sau chisturi se recomandă ceai de pălămidă timp de 64 de zile.

Prepararea ceaiului

 1. Se pune apa la fiert
 2. Se oprește focul și se pune planta medicinală
 3. Se lasă între 45-60 minute pentru a acționa în totalitate
 4. Se poate consuma.

Împachetare cu pălămidă pentru eliminarea varicelor

Pe langă ceai, pălămida poate fi folosită si pentru eliminarea varicelor. Pentru acest tratament se folosește întreaga plantă care se fierbe astfel: se umple un ceaun pe jumătate cu planta marunțită si apoi se adaugă apă și se fierbe timp de o oră. În acest lichid se introduc apoi bucați texile de bumbac, care după ce se înmoaie se aplică pe picioare și se acoperă cu ceva mai gros sau cu celofan. Această împachetare se lasă să acționeze timp de 3-4 ore.

Citește și: MUCENICI MUNTENEȘTI – Cea mai bună rețetă.