SALVIA – Remediu naturist pentru Alzheimer, diabet și infecții

Salvia este folosită în prepaprate meditaraneene, dar și în medicina naturistă. Este populară încă din vremurile antice, iar denumirea latină a acesteia care se traduce prin „a salva” evidențiază efectul benefic și tămăduitor al salviei. Este bogată în vitamine(A, B, C), calciu, potasiu, magneziu, fier și de aceea este considerată drept o plantă miraculoasă cu proprietăţi tămăduitoare.

Frunzele de salvie ajută la tratarea diabetului, deoarcere reduc nivelul de zahăr din sânge. Acestea mai au și efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare și pot preveni boala Alzheimer. Salvia este un arbust lemnos aromatic. Frunzele sale mici sunt groase și pufoase. Negustorii germani de vin obisnuiau să adauge extract de șerlai la vinurile de Rin pentru a le îmbogăți aroma, iar uleiul lui esențial este folosit în industria parfumurilor.

Beneficii în sănătate

  • Bun remediu împotriva tusei
  • Reglează transpirația excesivă
  • Redă pofta de mâncare
  • Elimină problemele gastro-intestinale
  • Curăță tenul gras
  • Previne infecțiile

Beneficii în gastronomie

  • Oferă o aromă puternică mâncării
  • Prelungește vitalitatea produselor
  • În mâncăruri are efect tonic asupra stomacului

Utilizări medicinale

Salvia suprimă transpirația, mai ales pe cea nocturnă, ameliorează bufeurile și alte simptome ale menopauzei. Este prescrisă pentru afecțiuni digestive precum indigestia și aerofagia. Salvia este și tonică, ajutând la combaterea oboselii. Teste in vivo publicate în Planta Medica în 1988 au descoperit că uleiul de salvie este antispastic, fiind benefic în cazul durerilor menstruale și al crampelor gastrice.

Cercetători de la Middlesex University și de la King’s College din Londra au studiat posibilele avantaje ale tratamentului cu salvie în boala Alzheimer. Administrată extern, infuzia concentrată de plantă proaspătă poate fi folosită pentru garagră sau ca apă de gură antiseptică.

Compuși activi

Frunzele salviei comune conțin flavonoide – antioxidanți care ameliorează circulația, fenoli precum acizii cofeinic și rozmarinic și tanini cu proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii. Compușii principali ai uleiului esențial de salvie sunt tujonele, terpenele, cineolul și camforul. Uleiul de șerlai are un miros asemănător cu cel al ambrei și conține acetat de linalil și linalol.

PREPARARE ȘI DOZAJ

În tratamentul problemelor digestive, oboselii și al transpirațiilor nocturne

INFUZIE: Puneți 20 g de frunze uscate de Salvie la 1 litru de apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 10 minute și strecurați. Beți 1-2 câni pe zi.
CAPSULE (300 mg): Luați câte o capsulă de 3 ori pe zi.

În tratamentul inflamațiilor gingiilor și gâtului

APĂ DE GURĂ, GARGARĂ: Faceți o infuzie și folositi-o la nevoie.

Citește și: SPANACUL – Previne diabetul, infarctul și curăță sângele