ȚELINA – Bună în cure de slăbire și în tratarea artritei

Țelina, bine-cunoscută în bucătaria noastră este folosită în diverse mâncăruri, precum supe, ciorbe și salate. Ce este necunsocut pentru multe persoane este faptul că nu numai rădăcina este folositoare, ci și tulplina și frunzele aduc multiple beneficii.

Este o plantă bianuală cu tulpină lucioasă și crestată. Poate atinge înălțăimi de 45 cm. Planta are frunze dințate, aromate și flori mici, albe. Țelina conține vitamina A (benefică pentru vedere), beta-cartenol, minerale (sodiu, potasiu, calxiu, magneziu). Tot cu ajutorul ei se pot proteja arterele și vasele de sânge și se poate reduce tensiunea arterială.

Beneficii ale țelinei

  • Aliat pentru curele de slăbire
  • Scade nivelul colesterolului „rău”
  • Întărește sistemul imunitar
  • Reduce presiunea arterială
  • Ajută la detoxifiere
  • Combate infecțiile bacteriene

Utilizări medicinale

Semințele de țelină sunt folosite pentru tratarea reumatismului. Teste efectuate în 1988 le-au confirmat proprietățile aniinflamatorii și antialgice. Țelina este utilă în tratarea artritei și gutei, datorită efectului ei diuretic, care contribuie la îndepărtarea toxinelor asociate acestor boli. Calitățile diuretice și antiseptice ale țelinei o recomandă în tratamentul cistitei și al altor infecții urinare.

Semințele au și reputația de carminativ, combătând flatulența. Se crede că țelina scade tensiunea arterială și calmează anxietatea și tensiunea nervoasă. Studii publicate în Fitoterapia în 1985 confirmă efectul sedativ și antispastic al compușilor ftalidici prezenți în uleiul esențial. Țelina este folosită și pentru tratarea tusei, bronșitei, astmului, spasmelor musculare și a halenei.

Compuși activi

Semințele conțin 1,5-3% ulei esențial, în principal limonen. Ftalidele prezente în ulei dau mirosul caracteristic al țelinei. Semințele conțin și cumarine, flavonoide și furanocumarine.

PREPARARE ȘI DOZAJ

In tratamentul reumatismului, artritei și al problemelor digestive

INFUZIE: Puneți 1 linguriță de semințe la o cană de apă clocotită. Infuzați timp de 5-10 minute, strecurați și beți 1 cană pe zi.

TINCTURĂ: Luați 30 de picături în apă, de 3 ori pe zi.

EXTRACT LICHID (diluat 1:1 in alcool 90%): Luați 0,5-2 ml de 3 ori pe zi.

PRECAUȚII

  1. Se crede că țelina stimulează uterul, de aceea nu este recomandată femeilor însărcinate.
  2. Nu este recomandată persoanelor cu boli renale acute.
  3. Furanocumarinele pot induce sensibilitate la soare.
  4. Țelina poate provoca uneori reacții alergice.

Citește și: IN – Tratează bolile colonului, pruritul și petele.