VARICELE – Eliminarea lor chiar în propria locuință

Venele albăstrui, dilatate, parcă pline de cocoloașe sunt semnele vizibile ale bolii varicoase. Persoanele care suferă de varice știu bine că aceste vene prea vizibile sunt adesea însoțite de dureri și oboseală a picioarelor. Însă varicele nu este mortală, deci nu trebuie să intrați în panică sau să dați fuga la medic.

Varicele sunt foarte răspândite, și la un moment dat o mare parte din populație va suferi probabil de această boală. Ele apar când venele superficiale se dilată din cauza sângelui care se scurge în ele din venele profunde, ale căror valve nu mai funcționează.

Cei mai mulți oameni nu privesc varicele venoase ca pe o boală, ci le consideră doar o pacoste estetică. Nici vorbă de asta. ,,Persoanele cu varice au o boală, o boală cu impact estetic“, spune venologul Brian McDonagh.

Varicele pot apărea la aproape orice vârstă, deși sunt mai ferevente la vârste mai înaintate. Femeile însărcinate fac adesea varice, parțial din cauza schimbărilor hormonale și parțial fiindcă în sarcina avansată uterul presează pe venele pelviene și diminuează fluxul sangvin venos de la picioare spre pelvis.

Afecțiunea este probabil ereditară. Şi tipul de activitate profesională poate contribui la apariția varicelor – persoanele a căror muncă implică statul în picioare toată ziua au risc mare de a face varice. Persoanele cu un stil de viață sedentar sunt și ele mai predispuse la a face varice decât persoanele active.

Dacă aveți vene varicoase, oricare ar fi motivul apariției lor, iată câteva sugestii venite de la specialiști.

Faceți din gravitație un aliat

Venele picioarelor sunt cele mai susceptibile de a dezvolta varice, pentru că se află cel mai departe de inimă. Le puteți uşura munca făcând din gravitație un aliat. Este simplu. Folosiți canapeaua, niște perne sau un scăunel pentru a vă ridica picioarelor deasupra nivelului şoldurilor atunci când vă dor, și disconfortul se va diminua.

Stați cu picioarele în aer


Dr. Phillips le sugerează persoanelor cu varice să combine forța gravitației cu ciorapii elastici, în următorul exercițiu: îmbrăcați ciorapii elastici, apoi întindeți-vă pe spate și ridicați picioarele drept în aer, sprijinindu-le de un perete. Păstrați poziția 2 minute. Acest exercițiu permite sângelui să părăsească venele umflate ale picioarelor și să se întoarcă spre inimă. Repetați exercițiul pe parcursul zilei, dacă se poate, ori de câte ori simțiți nevoia.

Evitați hainele strâmte


Hainele strâmte, în special o curea de pantaloni prea scurtă sau pantaloni care vă strâng în zona inghinală, pot acționa ca o menghină și pot face sângele să stagneze în picioare, spune dr. Banse.

Încercați niște plante


Castanul sălbatic este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru varice, spune specialistul în medicină alternativă Douglas Schar. Luați extract de castane conform instrucțiunilor de pe etichetă de fiecare dată când vă puneți picioarele într-o situație stresantă, cum ar fi o zi întreagă de mers pe jos sau statul pe scaun pe durata unui zbor lung. Dacă aveți istoric de varice în familie, gândiți-vă că ar fi bine să luați extract de castane în mod regulat pentru a reduce riscul de a face și dvs. boala.

Hameiul vă poate rezolva problemele


Hameiul a fost folosit timp de secole pentru tratarea venelor varicoase la picioare ca și pentru hemoroizi, spune Schar. Când varicele vă dau de furcă, aplicați pe ele tinctură de hamei, care se cumpără din magazinele specializate, de 2 ori pe zi, dimineața și seara.

Găsiți alinare în apă.

Când faceți duş, alternați apa rece cu apă caldă peste picioare, vă sfătuiește specialistul în medicină alternativă Mindy Green, Schimbați temperatura la intervale de 3 minute și repetați de 3 ori. Alternarea apă caldă cu apă rece pune sângele in mişcare prin dilatarea și contractarea vaselor de sânge.

Citește și: TEIUL – Arborele care oferă beneficii în tot corpul.