CEAIUL DE CIMBRU – Leac miraculos împotriva multor boli

Ceaiul de cimbru are o aromă specifică și destul de puternică, ce acționează ca un excelent stimulant și tonic. Soldații romani făceau baie în ceai de cimbru înainte de lupte, pentru a căpăta forță și energie, iar astăzi îl folosim intens în perioadele de recuperare, pentru a trata stresul cronic și astenia de primăvară.

Frunzele plantei de cimbru conțin vitamine, minerale și alți antioxidanți din belșug. Printre acestea se numără și potasiul, manganul, calciul, fierul ori seleniul. Acestora se datorează, în mare parte, efectele vindecătoare ale cimbrului. Antioxidanții din frunzele cimbrului combat radicalii liberi, reducând astfel stresul oxidativ și totodată riscul de îmbolnăvire.

Beneficiile ceaiului de cimbru

  • Tratează depresia
  • Scade tensiunea arterailă
  • Tratează anxietatea
  • Calmează durerile de cap
  • Are efect antifungic
  • Este un bun expectorant
  • Calmează tusea

Mod de preparare

Pune 250 ml de apă la fiert, iar când dă în clocot, adaugă o lingură de frunze de cimbru. Lasă-l la fiert pentru 5-10 minute, după care lasă-l la infuzat încă 10 minute. Strecoară infuzia și consumă. Dacă vrei să-i schimbi gustul, poți adăuga puțină miere și zeamă de lămâie.

Scade tensiunea arterială

Cimbrul provine din zonele temperate ale Europei, ale Asiei și ale Africii de Nord, unde este folosit ca plantă medicinală încă de pe vremea grecilor antici.

Consumul zilnic de ceai de cimbru reglează tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea venelor și a arterelor. Acest condiment poate înlocui cu succes sarea din mâncare, în cazul în care ai probleme cu tensiunea sau retenția de apă. 

Este un bun dezinfectant

Dacă ai afte sau alte ulcerații bucale, poți bea ceai de cimbru fierbinte sau rece pentru a reduce inflamația și a dezinfecta zona.

În plus, datorită conținutului de timol, această băutură are proprietăți antiseptice. Poți folosi ceai de cimbru pentru a vindeca răni, infecții oculare și tăieturi ale pielii.

Ameliorează problemele respiratorii

Dacă ai o răceală cu tuse sau orice altă boală care afectează sistemul respirator (mai ales afecțiuni din timpul iernii cauzate de bacterii sau virusuri), poți avea încredere în efectele tămăduitoare ale ceaiului de cimbru. Datorită proprietăților sale bronhodilatatoare, acesta poate trata o gamă largă de boli, de la bronșită până la astm.

Îmbunătățește dispoziția

Stres, anxietate, depresie, irascibilitate? Nu-ți face griji, ceaiul de cimbru îți poate fi de mare ajutor. Cimbrul conține o substanță numită carvacrol, care are proprietăți terapeutice și relaxante.

Ceaiul de cimbru îți oferă bunăstare și confort, reglând activitatea cerebrală. În plus, această băutură mărește nivelul de energie și combate anxietatea. După cum poți vedea, ai numeroase motive pentru a servi un ceai de cimbru după o zi lungă și obositoare.

Citește și: APA DE TĂRÂȚE – Secretul bunicilor noștri pentru o viață sănătoasă.