SUCUL DE PĂPĂDIE – Remediu străvechi al bunicilor noștri pentru o viată lungă

Sucul de păpădie se consumă primăvara și este foarte bun îndeosebi pentru sistemul digestiv. Deși păpădia poate fi o simplă buruiană pentru mulți oameni, de-a lungul timpului a ajuns să fie considerată de către specialiștii în domeniul sănătății o plantă medicinală foarte valoroasă pentru sănătate.

Sursa generoasă de substanțe prețioase, păpădia reprezintă un adjuvant formidabil, dar și un remediu eficient în cazul mai multor probleme de sănătate. Planta s-a făcut remarcată în primul rând pentru acțiunea diuretică și detoxifiantă, de curățare a sângelui și de eliminare a excesului de apă din țesuturi, fără pierdere de potasiu, deoarece conține acest mineral. De asemenea, păpădia ajută la combaterea anemiei, reglarea glicemiei, favorizarea eliminării bilei în duoden. 

Beneficiile sucului de păpădie

  • Stimulează funcțiile hepatice
  • Îmbunătățește starea sistemului nervos
  • Combate oboseala
  • Menţine sănătatea oaselor
  • Detoxifică organismul

Mod de preparare

Pentru a beneficia efectele terapeutice ale păpădiei este recomandat să consumăm sucul din frunzele plantei. Acesta se obține din 10-20 de frunze proaspete, mixate timp de 1 minut într-un blender împreună cu 200-250 ml de apă.

Mod de administrare

Pentru eliminarea toxinelor din organism

Se iau înainte de masă, pe stomacul gol aprox, 100-200 ml de 2-3 ori/zi, timp de 2 săptămâni. Pentru o eficiență cât mai mare, pe perioadă curei cu suc de păpădie e important să adoptăm o alimentație cât mai ușoară și să suplimentam cantitatea de lichide ingerate.

Pentru menținera sănătății sistemului osteo-articular

Sucul de păpădie conține multe minerale ceea ce-i oferă, alături de efectul detoxifiant, o acțiune benefică persoanelor care suferă de boli articulare degenerative și gută, osteoporoză; se consumă 2 pahare pe zi, 2-3 săptămâni.

În caz de obezitate, celulită, acnee

Se administrează 2 pahare de suc de păpădie pe zi, pe o perioadă de 2-3 săptămâni, asociat cu un regim preponderent vegetarian, în care să predomine multe legume, verdețuri și fructe proaspete.

În caz de constipație

Pentru îmbunătățirea digestiei și ușurarea tranzitului intestinal, ca și pentru prevenirea apariției cancerului de colon, medicul apifitoterapeut recomandă consumul unul pahar de suc de păpădie dimineața, timp de 2 săptămâni.

Ajută în bolile biliare şi hepatice

Calculii de mici dimensiuni pot fi eliminaţi după o cură de o săptămână, în care se consumă zilnic trei pahare de suc de frunze de păpădie, pe stomacul gol. Pentru pietrele la vezica biliară, rezultate bune dă şi ceaiul din frunze uscate. Păpădia este un leac recomandat şi în bolile de ficat, chiar şi în unele cazuri de ciroză. Pentru hepatitele virale de tip A, B şi C, se consumă sucul din frunze pe stomacul gol, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de trei luni, timp în care trebuie evitate alimentele grase, cele cu aditivi şi prăjelile. De asemenea, sucul de păpădie este indicat şi pentru ficatul leneş, afectat de consumul de alcool şi în insuficienţele hepatice.

Menţine sănătatea oaselor

Sursă de magneziu, potasiu, calciu şi fier, păpădia ajută la întărirea oaselor, fiind indicată ca adjuvant în reumatism, artroză şi gută. Sucul de păpădie obţinut din frunzele şi rădăcinile plantei poate da rezultate notabile în bolile de oase, întărind coloana vertebrală. De asemenea, păpădia conţine bor, care favorizează creşterea nivelului de estrogen, protejând astfel de osteoporoză. În acest sens, poţi consuma zilnic 2-3 ceşti de ceai de păpădie.

Citește și: CEAIUL DE CIMBRU – Leac miraculos împotriva multor boli.