ZMEURA – Fruct miraculos care previne diabetul, obezitatea și protejează sistemul imunitar

Zmeura este un fruct extrem de gustos şi care are şi multiple beneficii pentru organism. Bogată în vitamine, antioxidanți și fibre şi cu o concentraţie ridicată de acid elagic, zmeura este un fruct care previne cancerul. Consumul de fructe si legume este asociat cu reducerea riscului de imbolnavire. O serie de studii sugereaza ca marirea consumului de fructe precum zmeura scade riscul de obezitate dar si de diabet.

Ea poate fi proaspată sau congelată. Trebuie să stiți însă, că atunci când zmeura se va decongela aceasta nu va avea același aspect ferm ca și cea proaspată, dar va fi la fel de dulce și delicioasă. Aceasta este un fruct de pădure care stimulează sănătatea unei persoane indiferent de forma în care este consumată.

Beneficii

  • Ajută vederea
  • Ajută sistemul imunitar
  • Previne infecțiile
  • Previne cancerul
  • Ajută la slăbit
  • Previne anemia

Delicioasa zmeură are un conținut scazut de calorii si grasimi. Cu toate acestea, este o sursă bogată de fibre dietetice și antioxidanți. 100 g fructe de padure dețin doar 52 de calorii, dar asigură 6,5 ​​g de fibre (16% din aportul zilnic recomandat).

Aceasta conține vitamine antioxidante precum vitamina a și vitamina E. În plus fața de antioxidanții menționați mai sus, este bogata și în multe alte substanțe antioxidante polifenolice, flavonoide, cum ar fi luteina, zeaxantina și betacarotenul, deși în cantitați relativ mici. În total, acești compuși acționeaza ca protector împotriva radicalilor liberi obținuți din utilizarea oxigenului și a speciilor reactive de oxigen (ROS) care joaca un rol în îmbatranirea și în diferite procese ale bolilor.

Previne infecțiile

Conţinutul ridicat de flavonoide, fitochimicale şi antocianii fac din zmeură un fruct care are proprietăţi antioxidante unice şi de asemenea antimicrobiene. Acest lucru reduce cu promptitudine supraaglomerarea anumitor bacterii și ciuperci în organism, ciuperci care pot provoca apariţia diferitelor infecții vaginale și, uneori, chiar la sindromul intestinului iritabil.

Menține sănătatea inimii

Conţinutul ridicat de potasiu din zmeură ajută la reglarea pulsului, dar şi a tensiunii arteriale. Zmeura este bogată în minerale precum manganul, cuprul şi fierul, care contribuie la formarea celulelor roşii din sânge.

Previne diabetul

Ea face parte dintr-o categorie aparte de fructe care, deși conțin un procent destul de ridicat de zaharuri, administrarea lor în doze de 150-200 de grame zilnic nu duce la creșteri mari ale glicemiei. Mai mult decât atât, zmeura stabilizează nivelul glicemiei, stimulează pancreasul (atât secreția endocrină, cât și cea exocrină), stimulează diureza și normalizează valorile colesterolului.

Previne obezitatea, îngrășarea

Cura cu zmeură, făcută o perioadă cât mai lungă de timp, are efecte uimitor de puternice pentru reglarea greutății corporale. Secretul constă în faptul că, în cantități mai mari (peste 200 g), zmeura reduce pofta de mâncare, reducând chiar și secrețiile gastrice și „anesteziind” foamea, inclusiv dorința de dulce. De asemenea, un oligoelement conținut din abundență de către zmeura, manganul, crește rata metabolismului.

Cum să introduci zmeura în alimentația ta

Pentru a beneficia de efectele fructului minune ar trebui sa consumi 3 portii pe saptamana. Ideal ar fi sa alegi zmeura proaspata. Iata cum poti introduce zmeura in alimentatia ta:

  • Pune-o in smoothieuri
  • Prepara suc de zmeura
  • Pune zmeura in salata de pui
  • Toaca zmeura si pune-o in iaurtul grecesc pe care il mananci pe post de gustare
  • Foloseste zmeura proaspata pe post de umplutura la clatite
  • Prepara salata din spanac, nuci, branza de capra si zmeura

Citește și: SUCUL DE CASTRAVETE – Efect anti-cancerigen, reduce inflamația și ajută la slăbire.